ARTICOLE

Codru Vrabie: „Am nevoie de ajutor!”

Bucureşti, 8 octombrie 2012

Salut! Eu sunt Codru Vrabie, „idea leader-ul” din spatele acestui proiect. Nu mai ţin minte cui şi când i-am povestit despre cum am dat şpagă pentru prima oară în viaţa mea. Cred că multor oameni şi de multe ori, pentru că a fost un eveniment tare neplăcut, care a şi survenit într-un moment cât se poate de nepotrivit: Se întâmpla prin iulie 2002, la numai câteva luni după ce începusem să lucrez cu o organizaţie a cărei misiune este chiar combaterea corupţiei. Bunica mea avea nevoie de urgenţă să fie operată, aşa încât nu mi-am permis să stau pe gânduri, când am avut de pus în balanţă viaţa ei, faţă de integritatea mea—dar asta nu-nseamnă că mi-a plăcut! 

imageCând am dat șpaga aceea, eram complet confuz: bănuiam cui trebuie să dau, dar n-aveam idee cât trebuie să dau, care sunt așteptările sau prețurile pieței. Mi-a fost dificil să strâng informațiile, celebrul „ne-nțelegem noi” nu a fost deloc de ajutor. Așa s-a născut, ceva mai târziu, ideea unui instrument care să le fie util celor care, fără să vrea, ajung în situații în care sunt forțați să abandoneze, chiar şi temporar, normele etice după care se ghidează în viaţă. Ideea a crescut și acum pot să vă prezint, mai elaborat, proiectul Piața de șpagă.

Vă rog, ajutaţi-mă să vă ajut! Înaintea lansării oficiale a site-ului Piaţa de şpagă, am nevoie să intraţi pe site, anonim!, şi să raportaţi şi voi când aţi dat spagă, cui şi când. Numai cu ajutorul vostru vom putea afla unde e şpaga mai mică sau unde nu a fost nevoie de şpagă, astfel încât, după lansarea oficială, vizitatorii să se poată îndrepta către instituţiile unde lucrurile sau întâmplările de genul ăsta se rezolvă, dacă nu corect, măcar ieftin! 

Speranţa mea este şi că, apelând la mecanismele pieţei, vom putea forţa preţul şpăgilor cât mai jos, chiar până la zero :-) Am convingerea că, dacă oamenii chiar au la dispoziţie informaţia că dincolo este mai ieftin (sau că satisfacţia pentru serviciul primit este mai mare), se vor duce acolo, iar asta îi va scoate din circuit pe şpăgarii foarte scumpi! Preţul fiind din ce în ce mai mic, se va ajunge în situaţia în care, la un moment dat, omul care se simte constrâns îşi va zice că AŞA CEVA NU MERITĂ 5-10 lei ;-) Desigur, există şi posibilitatea ca şpăgarii să folosească şi ei site-ul, pentru a ţine preţul sus: Dacă şi gradul de satisfacţie rămâne sus, atunci înseamnă că preţul ăla e corect, iar eu mă angajez să fac lobby pentru legalizarea acelui preţ! Dacă gradul de satisfacţie va scădea, cât timp preţul rămâne sus, atunci şpaga aia trebuie nimicită, iar eu mă oblig să fac toate demersurile pe lângă prietenii mei jurnalişti, poliţişti şi procurori, pentru ca şpăgarii ăia să fie prinşi!

Deci, am nevoie de ajutorul vostru! Lansarea oficială va avea loc în curând, dar e nevoie de date reale în site, nu de date fictive, cum am avut până acum, câtă vreme am făcut teste. În voi, prietenii mei, am încredere că veţi veni să raportaţi date reale, care vor crea un mediu prietenos şi sigur pentru viitorii utilizatori ai site-ului. Şpaga plătită de mine acum 10 ani e deja acolo; împreună putem să facem ca harta să se populeze cu mai multe informaţii :-) Site-ul permite raportarea perfect anonimă a şpăgilor, iar eu vă încurajez să raportaţi şi (mai ales!) situaţiile în care nu aţi fost nevoiţi să plătiţi. E posibil şi să comentaţi şpăgile raportate de alţii, iar eu m-aş bucura să putem discuta pe baza lor.

Aş putea să vă mai povestesc cum de mi-a venit ideea asta şi prin ce fel de întâmplări hazlii am trecut în ultimul an, căci toată lumea a zâmbit şi-a chicotit când a auzit prima oară despre năstruşnicia asta :-) Dar voi face acest lucru după lansarea oficială… Deocamdată, sper că v-am convins să mă ajutaţi şi vă aştept raportările sincere la piatadespaga.ro :-) Veţi vedea, e foarte simplu—găsiţi pe hartă locul unde s-a-ntamplat povestea, click dreapta cu mouse-ul pe acel loc şi completaţi formularul :-) Mulţam!

În speranţa mea au mai crezut, alăturându-se proiectului, colegii şi prietenii mei din EPASvotanţii de la gala ReStart România de anul trecut, finanţatorul TechSoup, tehnicii de la Transcent şi Bitstone, creativii de la Friends, consultanţii Bogdan şi Krumel, ca şi prietenul meu, George.  Mulţumesc pentru sfaturi, Bogdan :-)  Later edit:  Un prieten (care doreşte să rămână anonim) ne-a donat în natură o mini-campanie de promovare pe facebook—îi mulţumim pentru sprijin şi dedicaţie :-)  Aproape un an mai târziu, după vreo 6 luni de colaborare în regim de voluntariat cu Simona Dobre, proiectul a primit şi sprijinul de comunicare al specialiştilor de la TAGline.