ARTICOLE

Colaborare: Aplicaţia mobilă InfoCorupţie

Aplicaţia InfoCorupţie îi permite utilizatorului să-şi asume personal raportarea/sesizarea faptelor de corupţie cu care se întâlneşte, să raporteze anonim despre instituţiile sau locurile în care ştie, din experienţă personală, că (nu) se dă şi (nu) se ia şpagă, să se informeze despre evenimentele anticorupţie din toată ţara, ori chiar să se alăture unei comunităţi anticorupţie (de exemplu, Piaţa de şpagă este pe facebook). Aplicaţia poate fi descărcată gratuit! În perioada de testare, primim comentarii şi sugestii de îmbunătăţire a aplicaţiei la adresele de email office[at]crj.ro şi amdat[at]piatadespaga.ro—vă mulţumim!

înscrieri, Forumul Naţional ONGPe parcursul acestui an, Centrul de Resurse Juridice, în colaborare cu EPAS şi EAC, a realizat aplicaţia InfoCorupţie pentru telefoane mobile şi/sau tablete. Din data de 8 octombrie 2013, aplicaţia este disponibilă pentru testare în sistemele de operare Android şi iOS. În urmă cu un an, Piaţa de şpagă se lansa neoficial tot pe 8 octombrie, urmată de lansarea oficială pe 12 decembrie. Acum, lansarea oficială a aplicaţiei InfoCorupţie coincide cu Ziua Internaţională Anticorupţie din acest an—mai exact, în cadrul Forumului Naţional ONG, ediţia a XIII-a, 9-10 decembrie (înscrierea participanţilor pe site-ul Forumului; detalii despre evenimentul de lansare, pe facebook). 

Ce fac dacă NU a fost nevoie să dau mită/şpagă? 

aplicaţia mobilă InfoCorupţiePrin interoperabilitatea cu piaţadeşpagă.ro, aplicaţia InfoCorupţie îţi permite să semnalezi şi cazurile în care NU a fost nevoie să dai mită. Astfel, toţi cei interesaţi vor putea afla la ce instituţii sau autorităţi publice nu este nevoie să (te) corupi pentru a-ţi rezolva problemele. [Din primul ecran al aplicaţiei, alegi opţiunea „Raportează online,” apeşi butonul „Adaugă” din dreapta-sus şi completezi formularul, bifând opţiunea „Fără şpagă.”]

aplicaţia mobilă InfoCorupţieCum sesizez corupţia prin această aplicaţie?

Dacă ţi se cere mită/şpagă sau eşti victima unui abuz, ca urmare a unui conflict de interese, poţi folosi imediat InfoCorupţie în trei moduri diferite!

  • Poţi suna şi reclama cazul la un telefon verde (gratuit) anticorupţie: În funcţie de domeniul în care ţi s-a cerut mita, poţi suna la Direcţia Generală Anticorupţie (pentru a reclama faptele poliţiştilor sau altor lucrători din Ministerul Afacerilor Interne), la Direcţia Naţională Anticorupţie, la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (pentru a reclama faptele inspectorilor/lucrătorilor fiscali), la Ministerul Educaţiei, cel al Sănătăţii sau la Agenţia Naţională de Integritate.
  • Poţi scrie o petiţie la care vei primi un răspuns în maxim 30 de zile: Completându-ţi numele, adresa de domiciliu, datele din cartea de identitate şi datele de contact (telefon, email), poţi semnala incidente de integritate şi poţi cere să ţi se comunice măsurile luate. După 30 de zile de la trimiterea petiţiei, aplicaţia InfoCorupţie îţi va trimite automat un mesaj de atenţionare că a expirat termenul de răspuns, în care te va informa ce altceva mai poţi face dacă nu ai primit un răspuns sau dacă răspunsul ţi se pare nesatisfăcător.
  • Poţi posta anonim cazul de corupţie pe piaţadeşpagă.ro: Aplicaţia InfoCorupţie îţi permite să postezi de pe telefon sau tabletă direct pe site, completând un scurt formular cu informaţii despre domeniul în care ai fost nevoit să dai şpagă, judeţul, oraşul şi instituţia la care ai dat, valoarea mitei, forma în care ai dat mita (produse, bani etc) şi gradul tău de satisfacţie faţă de serviciile pe care le-ai primit în urma dării de mită. [Din primul ecran al aplicaţiei, alegi opţiunea „Raportează online,” apeşi butonul „Adaugă” din dreapta-sus şi completezi formularul. Da, ştim, încă nu se văd toate opţiunile  în aplicaţie, unele fiind înlocuite cu stele.]

Cum aflu despre evenimente anticorupţie? 

Dacă selectezi opţiunea push-up notifications, vei primi o alertă pe telefon, de fiecare dată când este introdus un eveniment în secţiunea Calendar a aplicaţiei InfoCorupţie. Alerta va cuprinde numele evenimentului (care poate fi o conferinţă, o dezbatere, o întâlnire de lucru a unui grup de experţi, o prelegere, un seminar sau curs de instruire, o lansare de carte etc), data, locul de desfăşurare şi linkul URL al evenimentului, de unde poţi afla mai multe detalii. Dacă te sâcâie notificările, poţi renunţa la ele, urmând să verifici periodic secţiunea Calendar pentru a afla ce evenimente anticorupţie se desfăşoară în perioada următoare şi la care poţi şi tu participa.

Vrei să afli mai multe? Descarcă aplicaţia (iOS sau Android) şi vei descoperi inclusiv un joc/test de cunoştinţe anticorupţie, din care poţi învăţa ceva nou :-)

aplicaţia InfoCorupţie, primul ecran aplicaţia InfoCorupţie, raportare telefonică aplicaţia InfoCorupţie, formular pentru petiţie aplicaţia InfoCorupţie, calendar aplicaţia InfoCorupţie, test de cunoştinţe