ARTICOLE

Dani Sandu: „Scump, doamnă, scump; dincolo era mai ieftin!”

Cel mai interesant beneficiu al proiectului piatadespaga.ro este tocmai faptul că vă implică în lupta împotriva corupției și pe voi, cei buni, pe cei care aţi fost obligați să daţi șpagă și v-aţi scârbit. Din păcate, există niște șpăgi pe care chiar și voi sunteţi constrânşi să le plătiţi. Cele la medic, pentru vieţile voastre sau ale apropiaților voştri, cele la vreo administrație financiară, pentru a vă recupera la timp TVA-ul la care aveţi dreptul, cele la vreun ghișeu, pentru a vă repara corect mașina ... și altele asemenea. Într-un fel sau altul, împotriva acestui fel de corupție luptăm cu toții. Arareori ne dăm seama că toată lumea suferă de pe urma corupției. Și cei care dau și se umilesc; și destui dintre cei care primesc, precum mediciiapreciere uneori ridicolă pentru profesionalismul lor, sub forma unor plăți ilicite ori a unor produse „în viu,” aduse din grădină...

Dani SanduNu există o singură soluție împotriva corupției, în primul rând pentru că nu există o singură fațetă a problemei corupției. Nu este numai problema administrației sau a spitalelor, după cum nu este numai problema statului sau a cetățeniloreste problema tuturor și rezolvarea sa presupune reacția tuturor! Intrată în viețile noastre deja ca ceva „normal,” poate cea mai bună modalitate de a lupta împotriva corupției este de-a o trata ca pe orice altă decizie din viață noastră. Ca pe un bun de larg consum sau un serviciu. Ca pe o marfă pentru care ne asumăm că trebuie să băgăm mâna în buzunar. Ca pe un bilet la film. Ca pe un kilogram de roșii care costă mai mult în piața Dorobanți decât în piața Progresul, deși ambele îți satisfac aceeași nevoie și oferă aceeași calitate.

Dacă într-adevăr corupția a devenit o parte din viața noastră și nu putem renunța la ea brusc, atunci să stimulăm cererea care ne avantajează, cea mai puțin dăunătoare buzunarului nostru! În timp, orice competiție economică pe o piaţă care oferă același produs, dar la prețuri diferite, va conduce la micşorarea prețurilor. Vom oferi mai mult de lucru pentru cei care cer mai puțin sau chiar nimic ilicit pentru munca lor. Acei oameni vor deveni mai buni și mai apreciați în munca lor, pe când ceilalți vor fi marginalizați, poate, în trufia lor.

Dacă mita e parte din viața noastră, măcar s-o facem publică și deplin vizibilă. Dacă nu ne putem mândri cu ea, mai bine măcar să ne rușinăm când trebuie să dăm prea mult; ori să ne revoltăm când dăm cât nu face. Într-un final, târziu poate, când în sfârșit vom vedea că atât cei care corup, cât și cei care se lasă corupți, își terfelesc obrazul pentru 10 lei, poate că atunci vom renunța la corupție mai ușor. Până atunci, potrivit sau nu, să ne amintim de reclama cu spitalul de nebuni și faimoasa replică „scump, doamnă, scump; dincolo era mai ieftin!” Cât timp încă suntem destul de nebuni încât să perpetuăm obiceiul, măcar să fim mai practici în nebunia noastră.

Dani Sandu este licenţiat şi masterat în comunicare politică (SNSPA, Bucureşti şi Universitatea din Cincinnati, Ohio). A lucrat pentru campania electorală din Statele Unite, la Organizing for America, Ohio.