ARTICOLE

Context Politic: „Un pas realist înainte!”

Urmărim cu interes evoluţia site-ului Piaţa de şpagă. Portalul a fost premiat, alături de alte site-uri, în competiţia ReStart România de anul trecut. În cadrul acesteia, s-au propus proiecte care promovează utilizarea de resurse și tehnologii online, pentru rezolvarea unor probleme sociale dificile. Piaţa de şpagă este un portal de „micro-whistle-blowing”—altfel spus, înregistrează în mod anonim denunţurile legate de şpăgile date la nivel local. Rezultatele sunt agregate şi afişate la nivel naţional, oricine putând să se intereseze cu privire la buna (sau proasta) funcţionare a comunităţii sale sau a instituţiilor statului. 
 
Utilizarea site-ului este extrem de uşoară. Vizitatorul anonim apasă pe hartă, introduce datele aferente instituţiei respective şi menţionează dacă a dat sau nu şpagă şi cât a plătit. Poate selecta şi gradul de mulţumire faţă de serviciul obţinut, respectiv poate compara dacă a plătit mai mult sau mai puţin decât alţii, în instituţii similare, în alte localităţi. 
 
Deşi avem uşoare dubii cu privire la pasul logic necesar de la datul şpăgii de către unii până la nerepetarea respectivei practici de catre alţii, Piaţa de şpagă nu-şi propune să imprime în mod direct educaţia sau propovăduirea obiceiurilor sănătoase de civism. Mai degrabă, site-ul acceptă realitatea şpăgii în universul social românesc şi lasă la latitudinea vizitatorilor decizia aferentă. Este un pas realist înainte, care se bucură de susţinere din partea finanţatorilor TechSoup România şi Ambasada Statelor Unite.

Context Politic vine în întâmpinarea unor nevoi evidente de plasare a expertizei într-un context politic necesar, oferind informaţii contextualizate pentru consilieri, ziariști și alţi consumatori de informații politice.