ARTICOLE
Radu Magdin: „Dragă Moş Nicolae..., acum şi fără comision”
Dragii copii, mai mult sau mai putin adulţi,
Acest articol vă este dedicat vouă, copii pe bune sau copii într-o carcasă de adult:
Radu e îndrăgostit, ca un copil, de România. De altfel, cu încă 3 copii din echipa lui şi încă doi din altă echipă, tehnică, a făcut o poezie video pentru ţară şi popor. Lui Moş Nicolae i-a plăcut şi i-a promis un cadou anul ăsta. Şi Moşu' nu i-a cerut nimic în schimb! Încă... Radu Magdin se pricepe (ca noi, toţi românii, la toate—dar, de fapt, doar) la două lucruri late: la strategie în vorbe şi la relaţiile cu oamenii. În consecinţă, asta şi face: comunicare şi lobby, aici şi în străinătate. E fan Moş Nicolae, Moş Crăciun şi, mai ales, Moş ştie-el-cum—bunicul său, care i-a pus bazele educaţiei în doar 6 ani de-acasă. Nimeni nu-i perfect! ;-) |
În curând, vine Moş Nicolae! Şi începe o perioadă magică a anului, când ne place să dăm şi să primim cadouri. Dacă suntem copii, probabil ne place mai mult să primim. Nimic anormal până aici—de altfel, copiii au dreptul la un cadou de la Moşu': Nicolae mai întâi, Crăciun după. Ca o mică paranteză, generaţia mea nu a prea primit cadouri decât de la omologul Gerilă, nu la fel de generos sau băutor de Cola.
Bun, să revenim la Moş Nicolae: Acum, important e să-l putem deosebi pe Moş Nicolae pe bune de confraţii tăi care nu cred în generozitate, ci în colectare de „cadouri” sau într-o reciprocitate nelalocul ei. Aşadar, dragi copii, adevăratul Moş Nicolae, dacă putem să-i zicem aşa, Moşul-de-Moş, e prin esenţă generos: el aduce cadouri pentru copiii mai mult sau mai puţin cuminţi. El nu cere „cadouri” în schimbul afecţiunii sale, nu vrea ceva în schimbul eliberării unui act ori în schimbul unei operaţii medicale! Sau, dacă, Moşu'-fereşte, chiar vrea ceva în schimb, e vorba de ceva cu valoare simbolică (să fii cuminte, să-nveţi bine etc.), nu compromiţătoare! În limbaj de oameni mari, Moşu' nu ţi-ar cere ceva ilegal, căci te iubeşte; dacă-ţi cere aşa ceva, ciuciu iubire şi, deci, iminentă despărţire...
De altfel, Moş Nicolae e o stare de spirit. Oamenii generoşi sunt generoşi fără contrapartidă şi, mai ales (atenţie, e important!), nu cer nimic în schimb. Dacă, atunci când suntem copii sau când ne mai maturizăm puţin, apare un nene care spune că e Moş Nicolae, dar ne cere în schimb ceva nelalocul lui, ei bine, dragi copii, acela nu e Moş Nicolae! Deci, e bine să-l trimitem pe nene la plimbare, mai precis la plimbare la piaţă, la piaţa de şpagă. Pe lângă faptul că acolo nenea îşi va primi o frumuseţe de nuia, copiii care-i oferă pseudo-Moşului această „şansă” primesc un sincer mulţumesc de la toţi ceilalţi copii. E vorba de un zâmbet pentru o copilărie mai bună, mai dreaptă, într-o Românie pe măsură.
Aşadar, dragi copii, morala nu e că nu trebuie să fim generoşi, ci că trebuie să-l deosebim pe Moş Nicolae de alţi moşi cu pretenţii! Iar voi, dragi părinţi, verificaţi unde e şpaga mai mică—din diferenţa de preţ, aţi putea fi mai generoşi cu propriii voştri copii!
Cu drag şi generozitate, ambele la locul lor,
Un umil fan al Moşului.