ARTICOLE

Comunicat de presă: Ziua „eliberării” românului de şpagă

Bucureşti, 25 ianuarie 2013

Angajatul român munceşte în primele 16 de zile din an pentru a putea plăti şpăgile pe care trebuie să le achite la diverse instituţii de stat şi/sau companii private pentru a-şi rezolva diferite probleme, arată un calcul estimativ, făcut în premieră de www.piatadespaga.ro, portal care are drept scop reducerea nivelului plăţilor informale făcute în România.

ilustratie combinata„Raportându-ne la românul mediu, cu salariul său mediu net de 345 de euro pe lună (4.140 euro/an) şi folosind datele statistice disponibile, a reieşit că un cetăţean obişnuit are nevoie de 16 zile lucrătoare pentru a produce banii necesari pentru plata şpăgilor anuale. Dacă la acestea adăugăm zilele libere şi sărbătorile legale, rezultă că până pe 24 ianuarie muncim pentru a aduna banii pentru şpăgi,” a declarat Codru Vrabie, preşedintele Asociaţiei EPAS, care a iniţiat şi lansat www.piatadespaga.ro„Astfel, 25 ianuarie devine prima zi din noul an când ne putem bucura efectiv de banii rezultaţi din munca noastră,” a adăugat Codru Vrabie.

Datele au fost centralizate pe baza raportărilor de pe www.piatadespaga.ro, potrivit cărora şpaga medie anuală a atins un vârf de 266 de euro în 2009. Toate calculele făcute de echipa www.piatadespaga.ro au avut la baza modelul folosit de economiştii care, de 65 de ani, calculează când anume se eliberează cetăţeanul obişnuit de povara fiscală. Acest calcul se face şi în România, iar această zi pică, de regulă, la jumătatea anului.

Piatadespaga.ro îşi propune să traseze harta celor mai mici şpăgi din România, să-i scoată în afara pieţei pe cei care cer prea mulţi bani şi să-i determine să-şi reducă pretenţiile. Orice român poate intra şi raporta pe www.piatadespaga.ro unde a dat, dar şi unde nu a fost nevoit să dea mită, contribuind la transparentizarea pieţei şpăgilor din România.

Piatadespaga.ro a fost finanţat cu 5.000 de dolari americani de către Asociaţia TechSoup, în cadrul primei ediţii a competiţiei ReStart Romania, un proiect independent, apolitic, care doreşte să implice cetăţenii în rezolvarea online a unor probleme ale societăţii.

Piatadespaga.ro este un proiect al Asociaţiei EPAS, care are misiunea de-a inspira cetăţenii şi organizaţiile pentru a acţiona responsabil în spaţiul public. Proiectele EPAS pornesc de la nevoile şi problemele imediate ale cetăţeanului, oferind resurse inovatoare, obiective şi eficiente, prin colaborarea cu actori din mediul public şi din cel privat. Mai multe informaţii găsiţi pe www.epas.ro.

În ordine alfabetică, acest comunicat a fost preluat sau reflectat de: Adevărul, Avocatura.roB365Capital, Cariere onlineEconomica, Hunedoara mea, InfoHD, Jurnal giurgiuveanRomânia pozitivă, SzékelyHon.roZiarul HunedoreanuluiWall-Street,  TVRnews—mulţumim, Simona Dobre :-)

Erată: În intervenţia de la antena1, în mod eronat am spus că s-ar fi raportat şpăgi în total de 80.000 de euro în domeniul sănătate/medicamenterealitatea este că totalul raportărilor se ridică la numai 40.000 de euro. Îmi cer scuze :-(