ARTICOLE

Comunicat de presă: Recunoaştere internaţională pentru „Piaţa de şpagă”

Bucureşti, 26 martie 2013

Proiectul românesc piatadespaga.ro, lansat de Asociaţia EPAS, a fost ales de norvegienii de la the engine room să facă parte dintr-un inventar de numai zece proiecte, din toată lumea, care utilizează noile tehnologii pentru combaterea corupţiei.

Vrabie & Vlad, raportul the engine room/IACCRaportul a fost intocmit de the engine room, o fundaţie norvegiană de consultanţă non-profit pentru utilizarea tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor mobile în scopul promovării schimbărilor sociale, la comanda Conferinţei Internaţionale Anti­Corupţie (eveniment de anvergură, care se desfăşoară, la nivel global, din doi în doi ani).

„La mai puţin de şase luni după lansare, piatadespaga.ro a fost apreciat şi raportat de cei de la the engine room în secţiunea „colectarea datelor/raportări online,” fiind poziţionat alături de cel mai influent site din lume pe subiectul şpăgilor, ipaidabribe.com,” a declarat Codru Vrabie, preşedintele Asociaţiei EPAS.

„Raportul celor de la the engine room apreciază nu doar uşurinţa cu care se fac raportările, ci şi inovaţia privind informarea publicului cu privire la locurile unde serviciile publice se pot obţine cu cea mai mică şpagă sau chiar fără şpagă, adică exact aspectul competitiv pe care noi l-am introdus în această piaţă neagră a şpăgilor,” a adăugat Codru Vrabie.

„Site-ul a fost realizat folosind tehnologii web moderne, în special open source, este integrat cu platformele de socializare pentru a permite o răspândire mai rapidă a informaţiilor postate de utilizatori, iar navigarea este foarte uşoară,” a declarat, la rândul sau, Grigore Vlad, managing partner la firma BitStone, cea care a dezvoltat proiectul.

Piatadespaga.ro va avea, până la sfârşitul acestui an, şi o versiune optimizată pentru tablete şi telefoane mobile, pentru ca raportările să fie transmise şi mai uşor.

Piatadespaga.ro îşi propune să traseze harta celor mai mici şpăgi din România, să-i scoată în afara pieţei pe cei care cer prea mulţi bani şi să-i determine să-şi reducă pretenţiile. Orice român poate intra şi raporta pe www.piatadespaga.ro unde a dat, dar şi unde nu a fost nevoit să dea mită, contribuind la transparentizarea pieţei şpăgilor din România.

Piatadespaga.ro a fost finanţat cu 5.000 de dolari americani de către Asociaţia TechSoup, în cadrul primei ediţii a competiţiei ReStart Romania, un proiect independent, apolitic, care doreşte să implice cetăţenii în rezolvarea online a unor probleme ale societăţii.

Piatadespaga.ro este un proiect al Asociaţiei EPAS, care are misiunea de-a inspira cetăţenii şi organizaţiile pentru a acţiona responsabil în spaţiul public. Proiectele EPAS pornesc de la nevoile şi problemele imediate ale cetăţeanului, oferind resurse inovatoare, obiective şi eficiente, prin colaborarea cu actori din mediul public şi din cel privat. Mai multe informaţii găsiţi pe www.epas.ro.

Comunicatul a fost redactat de voluntara noastră, Simona Dobre, căreia îi mulţumim încă o dată :-) În ordine alfabetică, acest comunicat a fost preluat sau reflectat de: 123Credite.euActualităţi.netAgora.ro, Astăzi.roB365, BizCarBună ziua, BraşovCapital, Comunicaţii mobileErdely.maHunedoara meaManager.ro, NewsPad, Presa onlineRomanian Global NewsRomânia pozitivăZiare.com, ZiareZiarul Hunedoreanului [plus o reacţie simpatică la Avrig.eu]

Erată: În varianta iniţială a comunicatului, the engine room era prezentată, în mod eronat, ca fiind o firmă californiană de consultanţă; confuzia s-a datorat faptului că the engine room, deşi este o fundaţie înregistrată în Norvegia, îşi ţine serverele în California.