ARTICOLE

Analiză Funky EPAS: Descentralizarea în contextul MCV

Bucureşti, 26 noiembrie 2013

Astăzi am participat, alături de mai multe organizaţii neguvernamentale din Bucureşti, specializate pe teme de bună guvernare, stat de drept şi integritate/anticorupţie, la o discuţie cu membrii misiunii de evaluare a Comisiei Europene, sosită în România pentru vizita de monitorizare din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

În cadrul întâlnirii, ne-am concentrat mai cu seamă pe tema descentralizării şi pe efectele acestui proiect de lege în contextul MCV: politica anticorupţie şi finanţele publice locale. Cu această ocazie, le-am înmânat membrilor misiunii o scurtă analiză privind câteva din riscurile de corupţie pe care le generează descentralizarea, dar şi o serie de recomandări menite să atenueze, să prevină ori chiar să elimine riscurile identificate. 

Analiza a fost realizată, în parteneriat, de Asociaţia Funky Citizens şi Asociaţia EPAS. Versiunea în limba engleză este disponibilă mai jos, iar versiunea în limba română va urma în curând. [Pentru a înţelege mai bine această preocupare, vă recomandăm scrisoarea deschisă din 7 noiembrie şi opinia personală de pe blogul unuia dintre autori.]