ARTICOLE

CINE-LUPTĂ cu Piaţa de şpagă, 17-23 martie 2014

One World România, ediţia a 7-a Cine-luptă, Concept

Ţara arde şi noi facem festival. De la ultima noastră ediţie, strada s-a umplut de oameni care au găsit cauze pentru care să lupte. [...]

Eroii acestui an sunt activiştii (cuvânt „urât,” renăscut din cenuşa propagandei). Filmele din secţiunea care le este dedicată îi înfăţişează cu tot cu slăbiciunile, eşecurile şi îndoielile lor. Fie că se opun unei autostrăzi sau unui dictator, încăpăţânarea lor nu este totdeauna simpatică, dar asta nu îi face mai puţin admirabili.

Corupţia—un alt cuvânt care a devenit nesuferit şi „sters” de prea multă folosinţă. Filmele pe care le-am grupat în jurul acestei idei îi redau „strălucirea,” prezentând corupţia ca pe o creatură cu nenumărate chipuri, ca pe un mod de funcţionare strâmbă între oameni şi statele lor, un virus global prezent în Cehia, Rusia sau India. [...]

Filmele din programul One World Romania 7 [...] dizolvă ipocrizia şi murdăria care ne înconjoară. Dar ele vorbesc pe limba universală a filmului, fiind mai creative decât orice slogan, mai acide decât orice articol de presă. [...]

Alexandru Solomon

Piaţa de şpagă se alătură celei de-a 7-a ediţii a festivalului de film One World Romania. Ne vom face simţită prezenţa, discret, cu formulare de raportare a şpăgilor, pe care le vom transcrie apoi în harta de pe site. Şi vom participa la unele evenimente, la unele proiecţii de film, în limita timpului disponibil.

Avem şi câteva recomandări, desigur :-)

17 martie, ora 8:00 pm—Pe Valea lui Jato, chiar în deschiderea festivalului, cu reluare pe 18 martie, ora 6:00 pm (vezi imaginile alăturate)

18-23 martie, între orele 5:00-6:00 pm—Marele circuit turistic al şpăgii. Vino să câştigi un NUP! (prescurtare folosită de procurori pentru „neînceperea urmăririi penale”)

20 martie, ora 5:00 pm—Turismul corupţiei prinde aripi. Cumpără-ţi diploma de MAC (Master în Administrarea Corupţiei, garantat de CorruptTour din Cehia)

Secţiunea Statul strâmb—Deşi toată lumea o cunoaşte, corupţia este un fenomen care se lasă greu fotografiat. Nu numai pentru că nimeni nu se grăbeşte să se aşeze în faţa camerei când dă o şpagă. Dar mecanismele corupţiei au câteva calităţi care le fac invizibile: sunt de obicei abstracte, se bazează pe scheme greu de priceput şi poartă diferite măşti onorabile. Cu atât mai preţioase sunt aceste filme, care vizualizează ceea ce altfel scapă ochiului.

Secţiunea Clinica mass mediaFaptul că presa e bolnavă nu mai constituie de mult breaking news. Bolile mass media au, desigur, cauze economice şi ţin de marile schimbări de pe piaţă (consumul de informaţii online

pulverizarea surselor clasice de finanţare, democratizarea accesului la tehnologie). Dar ceea ce ne interesează aici sunt alte simptome: intoxicarea, manipularea patologică, senzaţionalismul purulent, servilismul lipsit de scrupule faţă de interese politico-economice. Există antidot pentru aceste simptome grave?

22 martie, ora 3:00 pm—Cleptocraţie/Plutocraţie, către finalul festivalului, cu o dezbatere organizată de ExpertForum: „Trebuie să identificăm mecanismele prin care se fac alocarile clientelare, să punem în public datele complete pe o perioadă mai lungă de timp, respectiv să construim un indice care să cuantifice intensitatea clientelismului politic. Reforma administrativă trebuie să înceapă de la comune! Vorbim, practic, de falimentul tehnic al autorităţilor locale, acestea fiind dependente de alocări clientelare de la centru, acordate deseori în funcţie de apartenenţa politică.”


Colţul şpăgii la One World Romania, ediţia a 7-aActualizare, 29 martie: În ultima zi a festivalului, am colectat formularele de raportare a şpăgilor pe care le-aţi completat voi, spectatorii, la Colţul şpăgii. Cele 21 de formulare conţin şpăgi de la 25 de lei până la 2000 de euro, concentrate mai ales în Bucureşti; totuşi, am avut câte o raportare din Cluj, Constanţa, Iaşi, Piatra Neamţ, respectiv două din Craiova. Media şpăgilor raportate pe perioada festivalului este de 900 de lei (foarte apropiată de media generală a tuturor şpăgilor din site, adică 206 euro, la momentul acestei actualizări), însă mediana e doar de 100 de lei, pentru că au existat şi două raportări „fără şpagă.” Toate aceste noi raportări sunt deja transcrise în site şi vă mulţumim pentru contribuţii.

Păcat că Marele circuit turistic al Şpăgii s-a confruntat cu inadecvarea culturală a Jandarmeriei, dar viaţa merge înainte :-) Sperăm să ne reîntâlnim la ediţia a 8-a a festivalului! Dacă vreţi să ne ajutaţi cu pregătirile, vă invităm să ne transmiteţi sfaturi şi recomandări prin intermediul chestionarului de feedback :-)