DESPRE

Eşti nevoit să dai şpagă? Cât dai?

Există, însă, locuri unde problemele se rezolvă fără şpagă. Sau cu şpagă mai puţină. Informaţia asta există la tine, cititorul anonim al acestor rânduri. Îţi mulţumim că ne spui şi nouă, celorlalţi cititori, care vrem să aflăm unde sunt locurile, unde funcţionează instituţiile şi unde lucrează oamenii care nu iau şpagă pentru orice, oricând... Poţi face asta rapid—selectează pe hartă oraşul/adresa unde ţi s-a întâmplat minunea sau păţania şi adaugă informaţia cu un simplu click pe dreapta mouse-ului :-)

Acest proiect este un instrument de informare, care îţi poate spune şi care e „preţul corect” de pe piaţa şpăgilor. Dacă simţi că nu ai alternativă, dacă tot eşti nevoit să plăteşti şpagă, măcar să plăteşti mai puţin, nu-i aşa? Pentru fiecare oraş, pentru fiecare domeniu, acest proiect îţi vorbeşte despre experienţa celor ca tine—cât (nu) au plătit, unde, când, pentru ce anume, respectiv cât s-a plătit cel mai mult, cât s-a plătit cel mai puţin, cat de mulţumiţi au fost de serviciile „şpăguite” aceia care au plătit înaintea ta.

Cu puţin noroc, vei găsi pe harta alăturată instituţia, locul şi omul care-ţi poate rezolva problemele pentru cel mai mic preţ; dacă eşti cu adevărat norocos (cu alte cuvinte, suficient de mulţi oameni ca tine au venit să ne spună), vei găsi unde să-ţi rezolvi problemele fără şpagă :-) Cu cât folosim mai mult acest instrument de informare, cu câţi mai mulţi venim să spunem aici (sub protecţia anonimatului) ce ni s-a mai întâmplat, cu atât mai mult avem şansa de-a reduce preţurile şpăgilor!

Prin contribuţia ta, în mai puţin de un an, dialogul de pe coloana din stânga se poate transforma în dialogul de pe coloana din dreapta:

—Băi, am treaba aia de rezolvat, ştii tu, da' zău că nu-mi vine să mă-apuc de ea… :-(
—Păi de ce?!… Te duci acolo cu actele la tine, le zici cum e treaba, te rezolvă ei... Da' ştii că tre' să dai şi tu ceva...
—Păi, tocmai că ştiu că tre’ să dau, da’ cât?, cât să dau?, ce ştiu io?!?
—Mda… păi mă mai interesez şi io, că nu ştiu, da’ mai întreabă şi tu…

—Auzi?, ştii şi tu că am de rezolvat treaba aia... Dă-mi şi mie un sfat!
—Ei, e simplu, te duci la ăia cu actele la tine, le zici cum e treaba şi te rezolvă ei, repede, curat, n-ai treabă ;-)
—Păi, da' nu tre’ să dau ceva? Io ce fac, că nu ştiu cât să dau...
—Nu dai, frate, nimic! N-ai văzut pe harta şpăgilor că se rezolvă fără?!?

Dacă vrei să iei legătura cu noi, scrie-ne la adresa amdat[at]piatadespaga.ro. Înainte să ne scrii, verifică și angajamentul nostru de confidențialitate, te rugăm.