ARTICOLE

Tu când te eliberezi de şpagă?

spaga medie anuală--, ilustrarea calculului din februarie 2015, pe baza a 1200+ raportări din site
spaga medie anuală--raportări din site, ilustrarea calculului din ianuarie 2014
spaga medie anuală--raportări din site, ilustrarea calculului din ianuarie 2013

[Actualizare, 2 februarie 2015] De peste 65 de ani, economiştii/finanţiştii din lumea largă calculează, în fiecare an şi-aproape în fiecare ţară, când anume se eliberează cetăţeanul obişnuit de povara fiscală—desigur, este vorba despre o eliberare abstractă, teoretică. Ne-am gândit să calculăm și când „se eliberează” românul obişnuit de povara şpăgii. Pentru asta, am folosit date statistice despre proverbialul „român mediu,” acela care are copii cu virgulă, mănâncă ouă cu virgulă, trăieşte în camere cu virgulă şi se îmbracă ori se încalţă cu cămăşi sau pantofi cu virgulă. Combinând datele statistice cu raportările voastre, ale românilor cât se poate de reali şi de întregi, ziua eliberării de şpagă a românului mediu era 25 ianuarie, până anul trecut. Acum, cu date proaspete, actualizate, ziua eliberării de șpagă s-a mutat în 6 februarie, adică suntem nevoiți să muncim 8 zile lucrătoare în plus față de anii precedenți, pentru a ne strânge bugetul anual de șpagă.

Conform raportărilor de pe www.piatadespaga.ro, cea mai mare şpagă medie anuală s-a înregistrat în 2009 (aceasta se vede acum la 902 €/an, crescând de la 266, respectiv 456; explicația este că, în ultima perioadă, am primit de la voi foarte multe raportări despre evenimente din trecut). În 2014, șpaga medie anuală s-a ridicat la 453 €/an (2013 lei/an), în timp ce salariul mediu net a fost de 387 €/lună (1.719 lei/lună, la cursul BNR de 4,4446 lei/€). Folosind datele statistice disponibile, se pare că românul mediu ar avea nevoie, în 2015, de 24 de zile lucrătoare pentru a produce banii necesari pentru plata şpăgilor anuale. Luând în considerare zilele libere şi sărbătorile legale, descoperim că muncim pentru a aduna banii de şpagă până pe 5, iar pe 6 februarie putem „sărbători.”

Pentru o comparaţie la îndemână, şpaga medie anuală de 453 € (sau 2013 lei) este echivalentă cu o contribuţie privată suplimentară (liber-consimţită sau constrânsă?) a „românului mediu” la finanțarea persoanelor angajate în serviciile publice. Această „contribuţie” anuală este cam 2/3 din cea deja plătită la bugetul de stat, ori aproape 1/2 din cea la bugetul asigurărilor sociale de sănătate. Dacă adăugăm zilele de muncă necesare pentru acoperirea acestei „contribuţii suplimentare” la buget, rezultă că ziua eliberării de şpagă împinge ziua libertăţii fiscale cu mai bine de o lună mai târziu, în fiecare an! Astfel, eliberarea de toate aceste poveri va veni abia prin iulie şi vă puteţi lua concediu, cu adevărat, abia în august.

salariul mediu net de 1719 lei/lună în 2014--distribuţia taxelor şi impozitelor; click pentru detalii

Metoda de calcul pentru ziua libertăţii fiscale porneşte de la salariul mediu şi de la povara fiscală per capita (de exemplu, 2013/14). Când veniturile salariale acoperă (în abstract, desigur) povara fiscală, putem stabili ziua eliberării de aceste obligaţii—din acea zi, până la sfârşitul anului, se poate spune că omul lucrează pentru sine, pentru familia sa, având în vedere că s-a eliberat de obligaţia faţă de stat. Metoda de calcul nu e suficient de bine standardizată—în funcţie de sursă/metodă, românii au „sărbătorit” eliberarea de povara fiscală în 2012 fie pe 1 iulie, fie pe 27 iunie, fie pe 18 mai. După calculele noastre, de nespecialişti economico-financiari, ziua libertăţii fiscale se sărbătorește în România în a doua jumătate a lunii iunie; deocamdată, specialiştii nu au calculat data exactă pentru România.

Notă metodologică, 24 ianuarie 2013: La momentul publicării acestui articol (varianta iniţială), şpaga medie raportată în 2013 era de 431 €, insuficient de semnificativă din punct de vedere statistic; în cazul acestei sume, ziua eliberării de şpagă a românului mediu s-ar fi amânat până la 8 februarie. Comunicatul de presă din 25 ianuarie 2013 cuprinde linkuri către publicaţiile care au preluat informaţia. Actualizare, 24 ianuarie 2014: Un an mai târziu, valoarea şpăgii medii anuale este similară, iar celelalte date statistice utilizate n-au suferit modificări substanţiale, aşa încât am păstrat textul cu câteva ajustări minore. În absenţa unui comunicat de presă, articolul a fost reflectat la RFI/Matinal de zi cu zi, în dimineaţa zilei de 26 ianuarie 2014, într-un interviu pentru Caţavencii, pe 29 ianuarie 2014, respectiv în tema săptămânii 20-26 februarie 2014, în Dilema veche. Actualizare, 2 februarie 2015: Încă un an mai tâziu, pe baza evoluției spectaculoase a raportărilor, mai ales cu privire la evenimente care au avut loc în anii precedenți, textul a suferit ajustări ceva mai substanțiale.